top of page

Lyngbypsykologen

V. AUTORISERET PSYKOLOG KAROLINE DEBOIS

Hvad er angst?

Angst, frygt og bekymring er noget, vi alle oplever og som vi har brug for. Vi er prædisponerede for at trække os fra ting, der kan skade os – at kæmpe, flygte eller blive handlingslammede. Det er en vigtig mekanisme, når vi befinder os i en faresituation.


Hvis ikke vi var i stand til at blive bange for noget, havde vi ikke overlevet og igennem vores liv oplever alle at støde på frygt, bekymring og angst i en eller anden form.


I overkommelige doser kan det være ganske vigtigt; det kan skærpe vores sanser, gøre os i stand til at klare udfordringer, hjælpe os med at passe på os selv og beskytte os mod potentiel smerte.


Problemet opstår når angst og bekymringer fylder så meget, at de forhindrer os i at leve det liv, vi har lyst til. For meget angst er en hindring og gør det svært at handle rationelt og klart. Når angst og bekymringer har taget overhånd kan skrækscenarier køre om og om igen i hovedet, man kan få svært ved at sove, spise, være sammen med andre mennesker, være i bestemte situationer osv.


Læs mere om angst som lidelse her:Fakta om angstlidelser


  • Kendetegnet ved angstlidelser er en angstfølelse med mange kropslige symptomer, uden at der reelt er fare på færde. Man kan f.eks. være angst for samvær med andre, at være alene eller at tage hjemmefra.

  • Der findes flere forskellige former for angstlidelser, herunder: Generaliseret angst, fobier, panikangst, OCD og PTSD.

  • Angstlidelser påvirker altid ens livskvalitet.

  • Den, der har angst, vil typisk forsøge at undgå det, vedkommende har angst for.

  • Angst kan optræde i forskellige sværhedsgrader fra let angst, der udgør en gene i hverdagen, til invaliderende angst, der umuliggør en almindelig hverdag.

  • Stressudløst angst er angst der opstår i forbindelse med eller i forlængelse af overbelastning. Ved stress, ligesom ved angst, aktiveres det sympatiske nervesystem og derfor opleves mange af de samme symptomer. Forskellen på stress og angst er dog, at mens kernen i stress er overbelastning, er frygt kernen i angstlidelse. Læs mere om stress her.

Kontakt / Book tid

OBS:  Hvis du har følsomme oplysninger bedes du skrive direkte på mail: kontakt@lyngbypsykologen.dk

psykolog Lyngby angst behandling
bottom of page